vznaam3

ALbert

artikel uit het Zuiden 02-2017

Barendrecht - Hoe het nou ooit precies zat met de oprichting van het koor, dat is niet meer duidelijk. Zeker is dat mannenkoor De Verenigde Zangers deze maand tachtig jaar bestaat. En dat laten de mannen niet ongemerkt passeren, vertellen voorzitter Albert Jansens en pr-man Bert de Goeij.
 
"Er is een aantal enthousiaste mensen geweest. Maar wie het initiatief heeft genomen, weten we niet." Albert Jansens (21 jaar lid) bladert in een oud jubileumboekje. daarin treft hij wel allerlei andere bijzonderheden aan. Zo was Janus van der Tholen, een plaatselijke notabele, de eerste voorzitter. "Van Noort was de eerste dirigent, een muzikale tuinder uit Ambacht."
 
Opvallend voor het Barendrecht van 1937 was, dat het wel een christelijk koor was, maar niet exclusief gereformeerd of hervormd. Een officiële naam lijkt er in die beginjaren niet geweest te zijn.
 
In de oorlog sloot het koor zich niet aan bij de Kultuurkamer van de Duitsers. Dat had tot gevolg dat het koor officieel moest stoppen. "Er werd met vier man geoefend met een harmonium bij iemand thuis", vertelt Jansens. Direct na de oorlog werd de naam christelijk mannenkoor De Verenigde Zangers aangenomen.
 
Hoogtepunten
 
Het is nog steeds een bloeiend koor, naar de hoogtepunten van De Verenigde Zangers liggen toch in de jaren zeventig, tachtig en negentig. Er werd opgetreden in De Doelen en bij de taptoe in Breda. Het koor nam acht lp's en vier cd's op.
 
Het ledental groeide in die periode van 35 ('waarvan regelmatig 17 afwezig') in 1965 tot een piek van 140 aan het begin van de jaren negentig.
 
Tegenwoordig telt het koor 43 leden. "Een hoop koren in deze regio hebben die grootte", weet voorzitter Janssens. "Dat komt deels omdat ook de belangstelling voor het geloof afneemt. En jongeren hebben het allemaal druk. Onze nieuwe leden zijn allemaal mensen die net met pensioen zijn en wel wat willen zingen. Eigenlijk hebben we liever dat mensen tien jaar voor die tijd komen."
 
Met het oog op de toekomst ligt de laatste jaren de nadruk minder op het geestelijke repertoire. Er staan steeds meer liederen uit musicals, operettes en films op het programma.
 
Overdag
 
Mogelijk verschuiven activiteiten van de avond naar overdag. "Mensen willen steeds meer dingen overdag doen, zodat ze 's avonds niet meer de deur uit hoeven", legt Bert de Goeij (22 jaar lid) uit.
 
Het koor geeft op 13 mei een jubileumconcert. Verder is er in het najaar een concert in Reeuwijk, op 18 december in Borgstede en op 22 december het kerstconcert.
 
(door Arco van der Lee)